ON0BWP. Packet node.

Packet Radio Station ON0BWP en NPGB.

De Nederlandstalige Packet Groep Brussel (NPGB) werd gesticht in 1986 te St-Agatha-Berchem door ON5AC, ON1BYK, ON7XM, ON1ABG, ON1AOX.

Een paar maand later werd de node en BBS ON0BWP in de lucht gebracht. Deze bevond zich te Sint-Agatha-Berchem in Gemeenschapscentrum "De Kroon".

De node had verbinding met nodes te Antwerpen, Gent en Brussel. (franstalig landsdeel) Toegang tot de node gebeurde via een 2 m frequentie. De BBS was middels een dubbele TNC2 met de node verbonden.

De eerste node bestond uit een diodematrix die de TNC2's van de verschillende toegangen en linkverbindingen schakelde. Later werd overgeschakeld op een Eeprom gestuurde matrix. Nog later speelde een pc de dirigent en waren de TNC's via tokenring verbonden. Later werd de hoofdrol toegewezen aan een TNC3 die zijn slaves via tokenring onder controle hield. De node had enkel verbinding met Antwerpen en Aalst. Node Brussel is in 2001 ter ziele gegaan. Toegangen waren op 2 m en 70 cm in 1200 Baud en ook op 70 cm in 9600 Baud.

De BBS was rechtstreeks verbonden met de master TNC3. De BBS werkte in den beginne met W0LRI software. Na een paar jaar werd overgeschakeld op F6FBB software. Uit nostalgie werkte deze software nog steeds onder DOS 6.2.

ON7XM, medesysop van het eerste uur is de enige overblijvende drijfkracht van de node en BBS tot 2004.

ON0BWP werd stopgezet eind 2004 wegens gebrek aan gebruikers en de vraag om het gebouw te verlaten.

 

Webontwerp: ON7XM © Copyright